PaleoTime-Be
Internationale Fossielenbeurs
Zondag 16 november 2025
VTC De Mixx
2230 Herselt, België
Gratis toegang
Over ons
Onze eerste fossielenbeurs in België vond plaats in 2011.
Het doel was om fossielenliefhebbers uit het hele land samen te brengen.
We hebben wel enkele strikte regels: alleen fossielen en gerelateerd materiaal zijn toegestaan.
Vervalsingen, materiaal uit beschermde gebieden, mineralen, sieraden, koralen, schelpen, enz. zijn strikt verboden.
Deze aanpak bleek zeer succesvol en al snel moesten we naar grotere locaties verhuizen.
In 2016 werd de eerste PaleoTime-editie georganiseerd in Nederland. Sindsdien gebruiken we de namen “PaleoTime-Be” en “PaleoTime-NL”
Sinds 2019 zijn we te gast in het vrijetijdscentrum "De MIXX" in Herselt.
VTC "De MIXX"
Asbroek 1a, 2230 HERSELT, België
Zondag 16 november 2025
van 10:00 tot 17:00 uur.
Gratis toegang.
Fossielenbeurs
Welkom bij Paleotime, de grootste fossielenbeurs van België.
Kom gerust snuisteren tussen de duizenden uitgestalde fossielen. Aarzel niet om de standhouders aan te spreken, zij verschaffen met plezier alle uitleg over hun meegebracht materiaal.
- Standhouders uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Polen, Marokko,...
- Fossielen van over de hele wereld.
- Zowel kopen als ruilen is mogelijk.
- Gunstige prijzen. U kan al voor enkele euro's een mooi fossiel kopen.
Determinatietafel
De hele dag zal een team van experten voor u klaar staan om uw vondsten te determineren.
Hiervoor kan U terecht aan de determinatietafel van de PaleoBiologische Kring of bij één van de aanwezige verenigingen.
Soms kan u een fossiel niet op naam brengen. Of u twijfelt aan de echtheid van een fossiel.
Onze ervaren experten zullen uw meegebrachte stukken met aandacht bestuderen. Hoogstwaarschijnlijk kunnen zij u verder helpen,
maar als ook zij het antwoord schuldig blijven dan zullen ze U doorverwijzen naar de juiste personen of instellingen.
Preparatie-demonstratie
Fossielen worden zelden "kant-en-klaar" gevonden. Veelal moeten ze uit het gesteente bevrijd worden. Soms moeten er conservatie- of verstevigingshandelingen uitgevoerd worden.
Onze preparateurs van Trilolab zullen ter plekke een preparatiedemonstratie geven. Zij tonen welk materiaal er allemaal nodig is om fossielen uit (hard) gesteente te halen.
Geduld, een vaste hand en een flinke dosis doorzettingsvermogen zijn onontbeerlijk.
De PaleoTime Lectures
De PaleoTime Lectures zijn het best te omschrijven als korte (30 min) krachtige en bovenal boeiende lezingen over een actief wetenschappelijk onderwerp gebracht door goedgebekte wetenschappers en/of citizen-scientists en dat op een zeer verstaanbaar niveau.
- Populair-werenschappelijk lezingen die voor iedereen begrijpbaar zijn.
- Door experten in hun vakgebied.
- Met mogelijkheid tot het stellen van vragen.
Literatuur & Antiquariaat
PaleoTime biedt een bijzonder ruim aanbod aan wetenschappelijke en vulgariserende literatuur. Verschillende standhouders zijn trouwens gevestigde namen in de wereld van oude en antiquarische boeken.
Grijp hier uw kans om die zeldzame publicatie op de kop te tikken.
Geologisch materiaal
Preparatiemateriaal, loepjes, hamers, beitels, opbergdoosjes, staandertjes, …
PaleoTime has it all!
De "Paleo Bar" en kindertafel
Steun de organisatie en breng een bezoek aan de Paleo Bar (cafetaria) op de beursvloer. U vindt er koffie, frisdranken, lekkere biertjes en belegde broodjes.
Vanaf de middag worden de befaamde croques (tosti's) en hot-dogs met mosterd en zuurkool klaargemaakt.
Terwijl u wat napraat en uw laatste aankopen bekijkt kunnen de allerkleinsten zich uitleven aan de knip-, kleur- en plaktafel.
Foto's
Fossielen
Ammonieten
Ammonieten behoren tot de lievelingen van veel fossielenverzamelaars. Ze komen voor in veel vormen en soorten. Soms glad en gestroomlijnd. Soms met ribbels, bobbels en stekels. Ze sterven uit aan het einde van de Krijt periode.
Trilobieten
Vanaf het Cambrium waren dit de heersers van de zeeen. Deze fascinerende diertjes veroverden alle niches, van de ondiepe kust tot de donkere diepzee. Gelukkig vervelden ze regelmatig zodat we nu hun uitwendige skeletten veelvuldig terugvinden.
Haaientanden
Wist je dat haaien constant hun tanden wisselen? Sommige soorten produceren tot wel 30.000 tanden tijdens hun leven. Heel mooie exemplaren worden in ons land gevonden.
Dinosaurussen
Een T-Rex ga je op Paleotime niet vinden. Maar dinosaurustanden, -beenderen, en -wervels ga je zeker en vast bij verschillende standhouders tegenkomen.
Wist je dat de dinosaurussen niet allemaal gestorven tijdens de meteorietinslag op het einde van het Krijt? Hun nazaten, de huidige vogels, leven nu nog steeds voort.
Stekelhuidigen
Typisch voor deze groep is de vijfstralige radiale symmetrie van het lichaam. Hun skelet is opgebouwd uit kalkplaatjes die vastgegroeid zijn tot een harde schaal. Bij fossiele zee-egels zijn de stekels (meestal) verdwenen en blijft alleen het skelet over.
Schelpen
Schelpen vinden we massaal op het strand. Maar wist je dat ze al vanaf het Cambrium voorkomen. Je kan schelpen (bivalven, mollusken, brachiopoden) in elk geologisch tijdvak terugvinden.
Planten
Op school hebben we geleerd over de Limburgse en Waalse steenkoolbekkens in onze ondergrond. De steenkool werd gebruikt als brandstof en is ontstaan uit de resten van de reusachtige kolenwouden. Bij het afspeuren van de oude terrils en afvalhopen kan je nu nog steeds mooie plantafdrukken vinden.
Vissen
De beroemde 'plattenkalken' van Duitsland, Amerika, Italië, Libanon, ... leveren heel mooie fossielen op. Vooral de mooie afdrukken van vissen zijn gegeerde verzamelobjecten.
Als je zelf vissen wil zoeken kan je het best naar bezoekersgroeves in de buurt van Solnhofen (Duitsland) op bezoek gaan.
Ijstijdfossielen
Tijdens de ijstijden zwierven mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten en bizons door onze contreien. In zandopspuitingen (vb. Maasvlakte, zandmotor) kan je met wat geluk een mammoettand of een bot(fragment) op de kop tikken.
Ook visssers vangen regelmatig botten in hun netten.
Deelnemende verenigingen
BVP
De Belgische Vereniging voor Paleontologie organiseert lezingen, excursies en publiceert tijdschriften en boeken.
Meer infoErfgoedcel Herselt
Erfgoedcel Herselt is de gastheer voor de PaleoTime fossielenbeurs. Zij zetten zich in voor het behoud, de studie en de promotie van het lokale erfgoed. Ook een mooie fossielencollectie van de kleiputten van Ramsel valt onder hun hoede.
Meer infoHONA vzw
De natuurvereniging HONA is er al van het prille begin bij. Naast het uitgeven van een tijdschrift worden er ook natuurwandelingen en geologische excursies georganiseerd.
Meer infoKULeuven - Afdeling Geologie
Geologie studeren? Dat kan in Leuven!
De aanwezige studenten zullen met plezier al je vragen beantwoorden.
Palaeontologica Belgica
Palaeontologica Belgica is een wetenschappelijk onderzoeksinstelling die aktief de Belgische paleontologie promoot en ondersteunt.
Zij kennen ieder jaar de "Louis De Pauw" en de "Palaeontologica Belgica" awards toe aan verdienstelijke (burger)wetenschappers.
PaleoBiologische Kring
Wij zijn een platform voor wetenschappers, studenten en serieuze amateurs/verzamelaars. Gedurende het jaar organiseren wij binnen- en buitenlandse excursies, symposia en fossielenbeurzen in Nederland en België.
Meer infoStichting Paleontica
Paleontica is er ook al van het prille begin bij. Deze stichting heeft als doel informatie over geologie en fossielen op te bouwen en beschikbaar maken voor het grote publiek.
Zij beheert tevens een populaire website en webforum en sinds 2016 is zij de drijvende kracht achter PaleoTime-NL.
Trilolab
Trilolab is gespecialiseerd in het zoeken, prepareren en bestuderen van trilobieten uit het Devoon. Hun professioneel geprepareerde specimen worden vervolgens gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
Op PaleoTime stellen zij hun ervaring graag ten dienste van zowel de beginnende als de gevorderde preparator.
WTKG
De "Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie (WTKG)" is dé vereniging voor iedereen die zich verdiept in de geologie van het Tertiair en het Kwartair.
Met de uitgifte van 2 tijdschriften, het organiseren van excursies en bijeenkomsten brengen zij een positieve bijdrage tot de kennis van de
Tertiare en Kwartaire tijdvakken (samen tegenwoordig het Cenozoicum genoemd).
Veel gestelde vragen (FAQ)
Wat is PaleoTime?
PaleoTime is het grootste paleontologisch event van België en Nederland. Er is de fossielenbeurs waar je fossielen, boeken en materiaal kan kopen. Er zijn infostanden van verschillende vereniginen en instellingen.
Er worden lezingen georganiseerd. Je kan je fossiel(en) laten determineren.
PaleoTime is er voor iedereen met een fascinatie voor fossielen.
Wat zijn fossielen?
Fossielen zijn overblijfselen van planten of dieren die in de aardbodem bewaard zijn gebleven en die minstens 10.000 jaar oud zijn.
Heb je bij graafwerken in uw tuin een romeins skelet gevonden, dan is dat geen fossiel (jonger dan 10.000 jaar), maar wel een archeologische vondst.
Heb je echter een ijtijdmammoet gevonden (ouder dan 10.000 jaar) dan heb je een echt fossiel.
Is PaleoTime-Be echt helemaal gratis?
Jawel, de toegang en de parking zijn helemaal gratis.
Om de organisatie te steunen kan je altijd een drankje en/of hapje bestellen in ons cafetaria.
Waar kan ik parkeren?
Op de site van het vrijetijdscentrum "De Mixx" zijn er heel wat parkingplaatsen.
We verwachten veel bezoekers, dus kan het tijdelijk druk zijn. Voorbij de voetbalvelden zijn er ook nog extra parkingplaatsen.
Wij raden de bezoekers wel aan om zoveel mogelijk samen te rijden (carpoolen). Als de parking helemaal volzet is, dan kan u
in Herselt zelf parkeren. Het centrum van Herselt ligt op slechts 700m van "De Mixx".
Is er een bankautomaat in de buurt?
Er is geen bankautomaat in het gebouw aanwezig. Kleine bedragen kan je elektronisch opvragen aan het PaleoTime cafetaria.
Voor grotere bedragen kan je terecht aan het cashpunt in de gemeente Herselt (op 700 m).