PaleoTime-Be

Internationale Fossielenbeurs

Zondag 10 november 2024
VTC De Mixx
2230 Herselt, België

Gratis toegangOver ons

Onze eerste fossielenbeurs in België vond plaats in 2011. Het doel was om fossielenliefhebbers uit het hele land samen te brengen.

We hebben wel enkele strikte regels: alleen fossielen en gerelateerd materiaal zijn toegestaan. Vervalsingen, materiaal uit beschermde gebieden, mineralen, sieraden, koralen, schelpen, enz. zijn strikt verboden. Deze aanpak bleek zeer succesvol en al snel moesten we naar grotere locaties verhuizen.

In 2016 werd de eerste PaleoTime-editie georganiseerd in Nederland. Sindsdien gebruiken we de namen “PaleoTime-Be” en “PaleoTime-NL”

Sinds 2019 zijn we te gast in het vrijetijdscentrum "De MIXX" in Herselt.VTC "De MIXX"
Asbroek 1a, 2230 HERSELT, België
Zondag 10 november 2024
van 10:00 tot 17:00 uur.
Gratis toegang.

Fossielenbeurs

Welkom bij Paleotime, de grootste fossielenbeurs van België.

Kom gerust snuisteren tussen de duizenden uitgestalde fossielen. Aarzel niet om de standhouders aan te spreken, zij verschaffen met plezier alle uitleg over hun meegebracht materiaal.

  • Standhouders uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Polen, Marokko,...
  • Fossielen van over de hele wereld.
  • Zowel kopen als ruilen is mogelijk.
  • Gunstige prijzen. U kan al voor enkele euro's een mooi fossiel kopen.

Determinatietafel

De hele dag zal een team van experten voor u klaar staan om uw vondsten te determineren.
Hiervoor kan U terecht aan de determinatietafel van de PaleoBiologische Kring of bij één van de aanwezige verenigingen.

Soms kan u een fossiel niet op naam brengen. Of u twijfelt aan de echtheid van een fossiel.
Onze ervaren experten zullen uw meegebrachte stukken met aandacht bestuderen. Hoogstwaarschijnlijk kunnen zij u verder helpen, maar als ook zij het antwoord schuldig blijven dan zullen ze U doorverwijzen naar de juiste personen of instellingen.

Preparatie-demonstratie

Fossielen worden zelden "kant-en-klaar" gevonden. Veelal moeten ze uit het gesteente bevrijd worden. Soms moeten er conservatie- of verstevigingshandelingen uitgevoerd worden.

Onze preparateurs van Trilolab zullen ter plekke een preparatiedemonstratie geven. Zij tonen welk materiaal er allemaal nodig is om fossielen uit (hard) gesteente te halen.
Geduld, een vaste hand en een flinke dosis doorzettingsvermogen zijn onontbeerlijk.

De PaleoTime Lectures

De PaleoTime Lectures zijn het best te omschrijven als korte (30 min) krachtige en bovenal boeiende lezingen over een actief wetenschappelijk onderwerp gebracht door goedgebekte wetenschappers en/of citizen-scientists en dat op een zeer verstaanbaar niveau.

  • Populair-werenschappelijk lezingen die voor iedereen begrijpbaar zijn.
  • Door experten in hun vakgebied.
  • Met mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Literatuur & Antiquariaat

PaleoTime biedt een bijzonder ruim aanbod aan wetenschappelijke en vulgariserende literatuur. Verschillende standhouders zijn trouwens gevestigde namen in de wereld van oude en antiquarische boeken.
Grijp hier uw kans om die zeldzame publicatie op de kop te tikken.

Geologisch materiaal

Preparatiemateriaal, loepjes, hamers, beitels, opbergdoosjes, staandertjes, …
PaleoTime has it all!

Cafetaria en kindertafel

Steun de organisatie en breng een bezoek aan het cafetaria op de beursvloer. U vindt er koffie, frisdranken, lekkere biertjes en belegde broodjes.
Vanaf de middag worden de befaamde croques (tosti's) en hot-dogs met mosterd en zuurkool klaargemaakt.
Terwijl u wat napraat en uw laatste aankopen bekijkt kunnen de allerkleinsten zich uitleven aan de knip-, kleur- en plaktafel.

Fossielen

Fossielen

Ammonieten

Ammonieten behoren tot de lievelingen van veel fossielenverzamelaars. Ze komen voor in veel vormen en soorten. Soms glad en gestroomlijnd. Soms met ribbels, bobbels en stekels. Ze sterven uit aan het einde van de Krijt periode.

Trilobieten

Vanaf het Cambrium waren dit de heersers van de zeeen. Deze fascinerende diertjes veroverden alle niches, van de ondiepe kust tot de donkere diepzee. Gelukkig vervelden ze regelmatig zodat we nu hun uitwendige skeletten veelvuldig terugvinden.

Haaientanden

Wist je dat haaien constant hun tanden wisselen? Sommige soorten produceren tot wel 30.000 tanden tijdens hun leven. Heel mooie exemplaren worden in ons land gevonden.

Dinosaurussen

Een T-Rex ga je op Paleotime niet vinden. Maar dinosaurustanden, -beenderen, en -wervels ga je zeker en vast bij verschillende standhouders tegenkomen.
De dinosaurussen zijn niet allemaal gestorven tijdens de meteorietinslag op het einde van het Krijt. Hun nazaten, de huidige vogels, leven nu nog steeds voort.

Stekelhuidigen

Typisch voor deze groep is de vijfstralige radiale symmetrie van het lichaam. Hun skelet is opgebouwd uit kalkplaatjes die vastgegroeid zijn tot een harde schaal. bij fossiele zee-egels zijn de stekels (meestal) verdwenen en blijft alleen het skelet over.

Schelpen

Schelpen vinden we massaal op het strand. Maar wist je dat ze al vanaf het Cambrium voorkomen. Je kan schelpen (bivalven, mollusken, brachiopoden) in elke geologisch tijdvak terugvinden.

Planten

Op school hebben we geleerd over de Limburgse en Waalse steenkoolbekkens in onze ondergrond. De steenkool werd gebruikt als brandstof en is ontstaan uit de resten van de reusachtige kolenwouden. Bij het afspeuren van de oude terrils en afvalhopen kan je nu nog steeds mooie plantafdrukken vinden.

Vissen

De beroemde 'plattenkalken' van Duitsland, Amerika, Italië, Libanon, ... leveren heel mooie fossielen op. Vooral de mooie afdrukken van vissen zijn gegeerde verzamelobjecten.
Als je zelf vissen wil zoeken kan je het best naar bezoekersgroeves in de buurt van Solnhofen (Duitsland) op bezoek gaan.

Ijstijdfossielen

Tijdens de ijstijden zwierven mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten en bizons door onze contreien. In zandopspuitingen (vb. Maasvlakte, zandmotor) kan je met wat geluk een mammoettand of een bot(fragment) op de kop tikken.
Ook visssers vangen regelmatig botten in hun netten.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Veel gestelde vragen (FAQ)

PaleoTime is het grootste paleontologisch event van België en Nederland. Er is de fossielenbeurs waar je fossielen, boeken en materiaal kan kopen. Er zijn infostanden van verschillende vereniginen en instellingen. Er worden lezingen georganiseerd. Je kan je fossiel(en) laten determineren.
PaleoTime is er voor iedereen met een fascinatie voor fossielen.

Fossielen zijn overblijfselen van planten of dieren die in de aardbodem bewaard zijn gebleven en die minstens 10.000 jaar oud zijn.
Heb je bij graafwerken in uw tuin een romeins skelet gevonden, dan is dat geen fossiel (jonger dan 10.000 jaar), maar wel een archeologische vondst.
Heb je echter een ijtijdmammoet gevonden (ouder dan 10.000 jaar) dan heb je een echt fossiel.

Jawel, de toegang en de parking zijn helemaal gratis.
Om de organisatie te steunen kan je altijd een drankje en/of hapje bestellen in ons cafetaria.

Op de site van het vrijetijdscentrum "De Mixx" zijn er heel wat parkingplaatsen.
We verwachten veel bezoekers, dus kan het tijdelijk druk zijn. Voorbij de voetbalvelden zijn er ook nog extra parkingplaatsen.
Wij raden de bezoekers wel aan om zoveel mogelijk samen te rijden (carpoolen). Als de parking helemaal volzet is, dan kan u in Herselt zelf parkeren. Het centrum van Herselt ligt op slechts 700m van "De Mixx".

Er is geen bankautomaat in het gebouw aanwezig. Kleine bedragen kan je elektronisch opvragen aan het PaleoTime cafetaria.
Voor grotere bedragen kan je terecht aan het cashpunt in de gemeente Herselt (op 700 m).